Mystery – Lies and Butterflies (NL)

Multi-instrumentalist Michel St-Père richtte in 1986 de prog band Mystery op. Deze man uit Montreal was toen nog maar 17 jaar. Ze hebben een trouwe fanbase opgebouwd en natuurlijk diverse albums uitgebracht. ‘Lies and Butterflies’ is de nieuwste telg.

Dit lijkt een live album te gaan worden. Want bij aanvang van ‘Looking for Something Else’ hoor je fans juichen. Dit is een soort eerbetoon aan het concert dat in april 2016 plaatsvond in De boerderij, hun ‘tweede thuis’. Hierdoor heen zorgen de toetsen voor een sferische sound. Even later komt de rock erbij. Dit is een behoorlijk contrast in volume, maar het is prima opgebouwd. Zang en instrumentale delen wisselen elkaar af. Toch zingt Jean Pageau een flink stuk tekst weg. De muziek bevat talloze details en wendingen. Deze epic duurt bijna 17 minuten, maar is van begin tot eind ear candy.

How do you Feel?’ heeft een dromerige start. Het geluid van strijkers lijkt er op achtergrond in verweven lijkt te zijn. Weer is het gitaarspel om bij weg te dromen. Deze meeslepende track heeft een mooie opbouw naar het einde.

Na een rockende start gaan tempo en volume in ‘Something to Believe in’ langzaam naar beneden. De luistertekst bevat enkele clichés maar mooi is het allemaal wel. De koorzang is subliem ingezet als instrument. Het drumwerk van Jean-Sébastien Goyette heeft prima dynamiek. Er is een gave wending naar snel toetsenwerk. De snaren en de toetsen zijn volop te horen. Ook hoor je regelmatig prachtig fluitspel van Jean. De laagjes over elkaar zijn fantastisch verdeeld over de koptelefoon, zodat ook de details goed tot zijn recht komen. In het minimalistische stukje is de zang emotioneel. Het einde is wat voorspelbaar, maar het is, mede door de koorzang, heel erg mooi!

De dromerige sfeer waarmee ‘Where Dreams Come Alive’ van start gaat, is even later meeslepend. François Fournier laat gave bass grooves horen. De verdeling van de ritmesectie is interessant; soms lijken ze wel tegen elkaar in te gaan, terwijl de balans blijft. Even later zit alles weer op één lijn. Het ritme is prima in harmonie met de melodie. Ook dit nummer is fantastisch opgebouwd.

Chrysalis’, heeft een kort, kalm intro. De rock is melodieus en meeslepend. Tijdens een instrumentaal stuk is het akoestisch gitaarspel verweven de rustige muziek. Zang en muziek smelten samen. Tegelijkertijd zet de tekst je wel aan tot intens luisteren. De woorden over de vlinder zijn klein gezongen. De muziek sluit daarbij aan. De opbouw naar meer rock is boeiend. De rusten hierin zijn fantastisch gespeeld. Strak gespeelde en/of rockende stukken worden afgewisseld met melodische delen. De meeste wendingen verlopen geleidelijk. De zang bestaat soms uit meerdere stemmen en is altijd in evenwicht met de muziek. Het einde is ingetogen gezongen. Dit wordt ondersteund met een vleugje muziek. Wat een gaaf einde! Jammer dat het hierna stil blijft, want hier kan ik uren naar luisteren.

Geen bombasme, geen stevige rock, maar zeker niet te zoet. De geluidskwaliteit is erg goed. De nummers verschillen onderling genoeg van elkaar, maar toch vormen ze een eenheid. Ondanks de complexe structuur liggen alle tracks heel aangenaam in het gehoor. ‘Lies and Butterflies’ is zeer toegankelijk terwijl het wel boeiend is. De laagjes over elkaar zijn fantastisch. De meerdere gitaren zijn fascinerend. En constant is er harmonie tussen de instrumenten onderling en tussen zang en muziek. Mystery blijft geweldig presteren. Kortom: Mystery staat garant voor klasse.

(92/100, Eigen beheer)

Website: Mystery

Facebook: Mystery

     

     

Tracklist:
01 – Looking for Something Else
02 – Come to Me
03 – How do you Feel?
04 – Something to Believe in
05 – Dare to Dream
06 – Where Dreams Come Alive
07 – Chrysalis

Line-Up:
Jean Pageau – zang, keyboards en fluit
Michel St-Père – keyboards, elektrische en akoestische gitaren
François Fournier – bass, Taurus pedals, keyboards
Sylvain Moineau – elektrische gitaar, 12 snarige akoestische en keyboards
Jean-Sébastien Goyette – drums
Antoine Michaud – keyboards

2 gedachten over “Mystery – Lies and Butterflies (NL)”

Please feel free to comment / Reacties zijn van harte welkom

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: