Crystal Palace – Scattered Shards (NL)

De uit Berlijn afkomstige prog band Crystal Palace is geen nieuwkomer meer. Dit viertal heeft al diverse albums uitgebracht. Uiteenlopende stijlen en geluiden, van dromerig tot lekkere rock, het is allemaal te horen op het nieuwe album ‘Scattered Shards’, of wel verspreide scherven. Deze scherven symboliseren hier onder andere angst, dromen en verlies. Deze zijn verzameld in een fictieve box. Bij iedereen zit er iets anders in. Wat zit er in jouw box?

Inside the box’ start met pianospel, even later komt de zang erbij. De eerste woorden klinken een beetje grimmig, maar dat past bij de tekst. Op de achtergrond klinken hoge tonen. Er zijn klassieke elementen verweven in de sferisch muziek. Dit alles vloeit mooi samen. De openingstrack lijkt weg te sterven, maar het is een wending. De muziek is dromerig, toch heb je best veel om naar te luisteren. Dit loopt mooi over naar de titeltrack. Hier zijn de elektronische klanken vermengd met rustige, melodieuze muziek. Zang en muziek zijn in evenwicht.
Langzaam komt er meer rock in ‘Scattered Shards’. Dit vleugje pit is heerlijk. De wending naar een pianosolo is super. Dit pianospel van Frank Köhler maakt plaats voor diverse geluiden en instrumenten. De zang sluit daar naadloos bij aan. Sommige wendingen verlopen zo vloeiend dat je ze amper merkt. Totdat je constateert dat de muziek ineens anders is. Andere wendingen zijn opvallender, zoals de verandering naar de rock, redelijk ver aan het eind. Dit stuk bevat licht gillend gitaarspel van Nils Conrad, en een lekker portie drumwerk.

Inside your dreams’ heeft een mooie mix van licht klassieke invloeden met een snufje poppy sound. Daarnaast is er een contrast tussen deze lichte klassieke elementen en de zwaardere snaren.

Dit is contrast is regelmatig terug te horen in nummers die hierna komen. Behalve contrasten, is er ook harmonie. Dat komt niet alleen door de afwisseling van verschillende instrumenten en het volume. Maar ook door de manier waarop zang en/of muziek soms samensmelten. De nummers zijn mooi opgebouwd. Regelmatig heb je best veel om naar te luisteren. ‘Collateral’ heeft zelfs even een potpourri van geluiden. Maar dit is prima gebalanceerd.

De melodie is altijd belangrijk voor Crystal Palace. Maar het ritme wordt niet vergeten. Dat laten ze bijvoorbeeld horen in ‘SICI’. Daar zorgt Tom Ronney met zijn drumstel voor mooie afwisselende ritmes. Yenz hoor je er met zijn bas zo nu en dan goed doorheen. Tijdens een ingetogen stuk zingt Yenz even zo goed al solo, super!’ Na een wending naar de rock is er een elektronisch sound.

Outside the box’ is vooral wat de tekst betreft een tegenhanger van ‘Inside the box’. Dit is duidelijk het laatste nummer. De cirkel is rond.

De scherven zijn in het hele artwork doorgevoerd. Yenz heeft een behoorlijk duidelijke uitspraak. Hierdoor kun je sommige nummers na een paar keer deels meezingen. Een aantal zinnen kun je op je eigen manier interpreteren. De songteksten zijn niet in de volgorde van de tracklist in het boekje gedrukt. Is deze zoektocht met opzet gedaan? De klassieke elementen, zoals het geluid van ‘strijkers’, had meer op de voorgrond gemogen, zodat de muziek meer binnen was gekomen. Verder vormt alles een prima melange. Bovendien is het geheel gedetailleerd verdeeld over de koptelefoon. De verrassend opgebouwde tracks zijn hierdoor extra boeiend. ‘Scattered Shards’ moet groeien. Maar blijven daarna heerlijk in je hoofd kleven.

(81/100) (Progressive Promotion Records)

     

     

Website: Crystal Palace

Facebook: Crystal Palace

Tracklist:
01 – Inside the Box
02 – Scattered Shards
03 – Inside Your Dreams
04 – The Logic Of Fear
05 – Craving
06 – Collateral
07 – SICI = Simply Irresistible Cruel Intentions
08 – Outside The Box

Line up:
Yenz – bas en zang
Nils Conrad – gitaar
Tom Ronney – drums
Frank Köhler – keyboards

Please feel free to comment / Reacties zijn van harte welkom

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Under the latest Dutch reviews is an English translation made by DeepL
%d bloggers liken dit: