Southbound_Train_albumcover

VANDERLINDE bestaat in mei dit jaar 10 jaar en sluit een druk tourschema af met een nieuw album. In 2013 heeft de band, rond Arjan van der Linde, een tour gemaakt met de zanger Fish (ex-Marillion) en vorig jaar heeft de band als support act een tournee gemaakt met Bobby Kimball (TOTO). Zijn muziek stijl is pop/rock, in de stijl van Crowded House en Jason Mraz.
Arjan van de Linde is singer-songwriter, gitarist en bassist en omringt zich graag met hele goede muzikanten. Zijn vaste team bestaat uit: Wietze Koning op gitaar, Bart Schwertmann op gitaar en zang, Peter ten Wolde op drums en Taco Amsing is verantwoordelijk voor het geluid.
Soundboundtrain is het vijfde album, heeft maar liefst 15 nummers en er spelen ruim 10 gastmuzikanten mee.

Heftig
‘Katie Lee’ is een mid tempo nummer wat vrij vrolijk klinkt  mede door de mandoline, gespeeld door Jan Henk de
Groot. Ricky Nye laat zijn Hammond op de achtergrond klinken.
Het intro van ‘Oh America’ is heel anders dan de twee voorgaande nummers. In het begin zijn er alleen strijkers te horen. Even later komt de akoestische gitaar erbij. De emotie op de stem van Arjan is goed te horen, deze tekst is er één om echt naar te luisteren.. heftig onderwerp over uit huis zetting.
In de samenzang met Bart kleuren de stemmen van Arjan en Bart goed samen. De sombere klank van de muziek hoort gewoon bij de tekst.
“They’re taking our home, but they can’t take our soul “
Gelukkig heb ik nooit in zo’n soort situatie gezeten heb, toch raakt dit nummer mij.

‘Miss Molly is wat meer up-tempo, fijn als afwisseling na het zwaardere ‘Oh America’. De melodielijn en het ritme zijn pakkend. En blijft lekker in je hoofd zitten. Ik weet zeker dat dit nummer het live goed zal doen. Het  ritmische klappen in de handen zal dan zeker voor een extra toevoeging in de sfeer zorgen.
De akoestische gitaar zorgt voor een heel rustig intro van ‘Southbound train’. De emotie is weer op de stem van Arjan te horen. Dit nummer gaat over de liefde die uit zijn leven weg gaat. Bij de achtergrondzang worden de stemmen soms als instrument gebruikt. De stemmen klinken net iets aan de hoge kant in verhouding tot de rest. Ik kan die tegenstelling vaak wel waarderen, maar hier vind ik het jammer.

Mooie afwisseling
Weer een intro van strijkers. Nu bij ‘It will hurt’. Ook nu een mooie tekst, de emotie op de stem van Arjan versterkt de woorden. Een mooie ballad over het leven dat soms pijn doet maar de pijn zal slijten.
Mijn aandacht verslapt bij ‘When you walk on by’. Voor mij het minste nummer. Ook bij ‘Child of tomorrow’ is mijn aandacht nog niet echt daar waar hij zijn moet.
Pas mij ‘And when it happens’ weet Vanderlinde mijn aandacht weer te grijpen en vast te houden. Als je een vriend(in) hebt die het moeilijk heeft, denk er dan eens aan om hem/haar deze cd cadeau te doen.
“When you feel down, I will go with you,
Don’t be afraid you’re safe with me”
Dit is een mooi nummer om te zeggen: ik ben er voor jou, je kunt op me rekenen.
Mooie afwisseling tussen de ballads en dat wat meer up-tempo nummers.

Southbound Train luistert heel gemakkelijk weg maar laat je hierdoor niet afleiden. Neem de tijd om goed te luisteren, dan hoor je dat er meer muziek in zit dan dat je in eerste instantie denkt.

(7,5/10)  (Snakebite/Bertus).

Website: http://www.vanderlinde.info/

Maxazine_61p_h