Big Brother & The Holding Company – Live in the Lowlands

Big Brother & The Holding Company, kort weg ‘Big Brother’ was al actief ruim voordat ik geboren werd. Het legendarische Monterey Pop Festival in 1967 werd de doorbraak voor deze band met aan het roer Janis Joplin. Ze verliet de band het jaar erop. Er werd een nieuwe zangeres gevonden. Een paar jaar later viel het doek voor ‘Big Brother’. Zoals wel vaker, kwam een decennium later een nieuwe start. Nog steeds draaien enkele originele bandleden mee. Dit zijn: Peter Albin (bas) Dave Getz (drum), Tom Finch (gitaar). Deze toppers worden bijgestaan door: leadzangeres Eileen Humphreys. Toetseniste, violiste Kate Russo maakt de line-up voor dit album compleet. Samen houden ze de muziek van Janis levend. Ze treden nog steeds live op en brengen live-cd’s uit.’ Live in the Lowlands’ is de jongste telg.

Combination of the two’ heeft een lekkere, pittige start. Het geluid van dit live concert niet perfect, er zit een klein dof laagje over het geluid. Maar het is wel duidelijk dat Eileen een dijk van een stem heeft, waar af en toe een licht rauw randje op zit. Live is zo’n strot indrukwekkend. Nu komt dit iets minder goed tot zijn recht. Maar het past wel binnen de sfeer van de muziek. De veranderingen in muziek en zang worden door de fans gewaardeerd, en terecht. ‘Call on me’ heeft wisselingen tussen zwoele zang en immense power. Natuurlijk sluit de muziek hierop aan. Ook de lange instrumentale stukken zijn om je vingers bij af te likken. Deze gave live versie duurt iets meer dan 7 minuten.

Op deze manier worden alle nummers zeer goed gespeeld en gezongen. De ene keer komt het orgel naar voren. Een andere keer voert gitaarspel de boventoon. Ook de ritmesectie mag zeker niet vergeten worden! Er zijn volop veranderingen tussen laid-back en uptempo. Diverse nummers zijn (mede) door Janis zelf nog geschreven.
Nog een pluspunt van Big Brother: alle bandleden leveren een vocale bijdrage en de stemmen kleuren perfect bij elkaar.

Na het rustige ‘It’s cool’ heeft ‘Women is losers’ meer tempo. Dit is één van de nummers die door Janis zelf is geschreven. Ook hier valt de samenzang positief op. Het lekkere basloopje vormt een heerlijk combi met de toetsen. Bovendien zit hier ook nog een drumsolo in. Kortom ook dit is een fantastisch nummer.

Het eerste stuk van ‘Ball & chain’ bevat ruig gitaarspel. De eerste zinnen worden vrij zwoel gezongen. De power volgt even later. Onvoorstelbaar wat een powerstrot! De emotie komt duidelijk naar voren. Van één brok power naar klein gezongen. In dit klein gezongen en gespeelde stuk is het geluid goed en bezorgt me kippenvel. Tijdens de solozang komt er nog een laagje klippenvel bij. Dit is echt super!

Het is altijd fijn als de toegift ook op de live-cd te horen is. Dat is nu gelukkig ook het geval. ‘Piece of my heart’ is de gave toegift. Deze cd ‘Live in theLowlands’ was opgenomen in De Bosuil in Weert. Helaas was ik er niet bij. Maar deze cd heeft zo’n indruk gemaakt dat ‘Big Brother’ nu hoog op mijn ‘die-moet-ik-live-zien-lijstje’ staat.

(85/100 – Blues Company)

Website: Big Brother & The Holding Company

Facebook: Big Brother & The Holding Company

Tracklist:

01 – Combination of the two
02 – Need a man to love
03 – Call on me
04 – Down on me
05 – Summertime
06 – Save your love
07 – Blind man
08 – Bye bye baby
09 – Turtle blues
10 – It’s cool
11 – Women is losers
12 – Hold me
13 – Me & bobby mcgee
14 – Ball & chain
15 – Mercedes benz
16 – Piece of my heart

Please feel free to comment / Reacties zijn van harte welkom

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: