The Aaron Clift Experiment – Outer light, inner darkness

unnamed-4-150x150

The Aaron Clift experiment komt uit Texas (USA) en bestaat sinds januari 2012. Nog dat zelfde jaar brachten ze hun debuut album ‘Lonely hills’ uit. Deze werd goed ontvangen. In 2013 werden ze door Prog Magazine uitgeroepen tot één van de beste progbands zonder label. Ze spelen symfonische, moderne progressieve rock.Hun inspiratiebronnen zijn o.a. Genesis, Pink Floyd, Rush, Porcupine Tree and Opeth.Ook zijn ze beïnvloed door klassieke muziek van o.a Beethoven en Coltrane. Het nieuwe album van The Aaron Clift Experiment heet ‘Outer Light, Inner Darkness’

De combinatie van drum, gitaar en viool in het van intro ‘Kissed by the sun’ pakt je meteen in. De lage basgroove van Devin North vormt een goed contrast met de hoge tonen van gitaar door Eric Gutierrez, en de viool. De stem van Aaron Clift is in harmonie met de muziek. Zowel qua toonhoogte als de manier waar op hij de tekst dikker of dunner aanzet. De wat meer rockende gedeelten wisselen elkaar af met wat lichter gespeelde gedeelten. Deze openingstrack is veelbelovend.

Het piano spel in ‘The last oasis’ komt onder de vleugel van Aaron vandaan, mooi in samenspel met de bas die er even later bij komt. De strijkers klinken somber maar ontroerend. Dit vormt een verrassend langzaam en minimalistisch en toch boeiend instrumentaal stuk. De overgangen die volgen zijn versmolten in het geheel. De strijkers maken plaats voor gitaar. Weer een paar noten op de vleugel, samen met de zang. Dit ontroert je weer. Aaron Clift weet de spanning op te bouwen want je voelt de wending naar de wat zwaardere sound aankomen.

‘Bathed in moonlight’ start met een enkele lang aanhoudende noot op het keyboard. Ingetogen gespeeld en gezongen door Aaron. Het tempo op de drums, door Joe Resnick, is erg langzaam. Nog steeds de lang aanhoudende keyboard noten en ook de gitaar wordt langzaam bespeeld. In voorgaande tracks waren er verschillende tempo wisselingen. Hier nauwelijks. Als de strijkers erbij komen hoor je laagje over laagje. Hierdoor voelt ‘Bathed in moonlight’ aan als een warm bad.

Aaron Clift heeft mij niet met alle tracks helemaal weten te over tuigen. Bijvoorbeeld met het nummer ‘Locked’ dat is iets minder goed dan de rest. Maar ook hierin zitten er wel degelijk mooie stukken. Diverse tracks hebben een kippenvel moment. Zoals in ‘Your arms hold them to the dark’ tijdens een paar langzame aanslagen op de vleugel samen met de zachte, maar krachtige stem van Aaron word je geraakt. Hoewel de 2 bonus tracks in een andere versie te horen zijn op deze cd, zijn ze wel degelijk een waardige bonus.Toch zullen veel symfo rock liefhebbers de langere versie van ‘Kissed by the sun’ liever horen dan de verkorte single versie die als tweede bonus track is toegevoegd.
Samen met de 8 overige tracks is dit een heel ander album dan hun debuut. Vooral door de diverse gastmuzikanten die viool, altviool en de cello spelen. Deze strijkers komen ruimschoots aan bod. Dit album is beter uitgekristalliseerd dan hun debuutalbum.

(8/10) (Eigen Beheer)

Please feel free to comment / Reacties zijn van harte welkom

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Under the latest Dutch reviews is an English translation made by DeepL
%d bloggers liken dit: