A. Plot – Secrets of the rabbit hole

A. Plot is al in 1983 door Neale Brassell (keyboards) en zanger/gitarist Kevin Young opgericht. Is deze band je toch onbekend? Dat kan kloppen. Ze hadden regionaal succes in Santa Cruz, Californië. In 1989 besloten deze vrienden met de band te stoppen. In 2014 is het Kevin die voordelen van digitaal opnemen ontdekt. Om een langverhaal kort te maken: Er wordt weer muziek geschreven en gespeeld. De dubbel cd ‘Secrets of the rabbit hole’ is hun tweede album in het digitale tijdperk. Zelf benoemen ze hun genre ‘Whirling black hole of indefinable chaos’. Hierdoor mogen we spectaculaire wendingen verwachten.

CD1
Het instrumentale intro van ‘The Catbird Seat’ klinkt de eerste paar seconden goed. Na een wending komt er een dof ‘zoemend laagje’ over het geluid. Dat ‘zoemend laagje’ blijft. Kevin heeft een markante stem. Het ritme van de muziek is sneller dan de zang. Ik verwacht een wending, maar die blijft uit. De zang blijft een tijdje in dit langzamere tempo. De manier van drummen door Scott Prather heeft niet zo veel variatie en dynamiek. Door de herhalingen in het drumwerk vallen de leuke details en de geleidelijke wendingen in de muziek minder goed op.

In de nummers die volgen is het geluid soms te dof. ‘Sungazer’ start met een paar lage, zware slagen. Steeds met een paar tellen rust. Ik ben reuze benieuwd waar dit naar toe gaat, en hoop op een bombastische wending. Al snel gaan deze langzame slagen over in een pakkend ritme. Dit is niet geheel in harmonie met elkaar. Ook hier is er een stukje á capella gezongen, weer is de geluidskwaliteit van de zang goed! Pianospel als intro van ‘Jesus don’t live here no more’. De geluidskwaliteit van piano en zang vallen positief op. Was al het voorgaande ook maar zo goed van kwaliteit. De variatie in de zang, met name in de toonhoogte heeft een meerwaarde, en vormt een welkome afwisseling tussen de andere tracks. Uit het keyboard komen af en toe elektronische klanken, prima match met de rest. Verder hoor je hoofdzakelijk (meerstemmige) zang en piano. Tevens is het geluid van een fluit toegevoegd. Jammer van een paar lichte kraakjes. Verder is het geluid goed.

CD2
Flags’ start met orgelklanken en een gesamplede stem. Diverse melodietjes van bekende wijsjes volgen elkaar op. In eerste instantie lijkt de tekst chauvinistisch. Totdat je de cynische ondertoon hoort. De Amerikaanse vlag is in China gemaakt. Tekst en muziek sluiten grotendeels op elkaar aan. Dit nummer was al lang geschreven voordat Donald Trump zijn verkiezingsbeloften kenbaar maakte. Het geluid in ‘This tidy little war’ is goed. De delen met meer rock zorgen voor een welkome variatie. De drums hebben regelmatig meer dynamiek. Dit is boeiender, en klinkt behoorlijk anders. Daarom kijk ik in de line-up of er hier een gastdrummer is. Dat is niet het geval. Het is Scott zelf die de drumstokken hanteert. Muziek en zang blijven in je hoofd kleven.

In ‘The royal mushroom’ is het geluid weer zompiger, en het drumwerk weer wat eentoniger. Na zo’n kleine 4 minuten zit er een ‘rommelig’ stukje. Alsof sommige opnames versneld afgespeeld worden en sommige op gewone snelheid. Na een paar keer luisteren, met tekstboekje in de hand, begrijp ik waarom juist dit stukje anders is. De manier waarop vind ik verwarrend.

Over het algemeen is de bas van Sam Prather ingezet als ritme-instrument. Door het iets te hoge volume en de herhalingen snoepen de drums gedurende de afgelopen twee uur soms de aandacht weg van muziek en zang. De geluidskwaliteit is regelmatig te dof, op andere momenten weer vrij goed. Er is duidelijk zorg besteed aan het tekstboekje. Achter iedere tekst staat een bijpassende foto. De teksten gaan grotendeels langs mij heen door de eerder genoemde minpunten. Jammer want diverse teksten zitten goed in elkaar. Waarbij ‘Flags’ er met vlag en wimpel bovenuit steekt.

Website: A. Plot

Facebook: A. Plot

(68/100, Royal Mushroom Records, LLC.)

Tracklist CD1:
01 – The Catbird Seat (6:24)
02 – Bright Blue Day (7:28)
03 – A Faint Transmission (8:18)
04 – The Ice Parade (7:31)
05 – Sungazer (6:27)
05 – Jesus Don’t Live Here No More (5:34)
07 – Before the War (6:01)
08 – The Frankenstein in You (5:08)
09 – Three Little Red Men (5:29)
10 – Fear of Underwater Thunder (8:25)

Tracklist CD2:
01 – Flags (5:23)
02 – This Tidy Little War (5:36)
03 – The Royal Mushroom (6:12)
04 – Rivers of Roses (6:27)
05 – Into the Night (5:49)
06 – This City Alive (5:54)
07 – The People in Gray (7:27)
08 – None but the Mighty (11:00)
09 – Much Later (9:19)

Please feel free to comment / Reacties zijn van harte welkom

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: