Dave Kerzner – Static (NL)

Static’ is het tweede soloalbum van zanger en multi-instrumentalist Dave Kerzner. Zijn debuutalbum ‘New World’ werd lovend ontvangen in de prog wereld.
Static’ is een conceptalbum/”rockopera”. Kort gezegd gaat dit concept over individualistische maatschappij. Het onterecht oordelen vellen, ongezouten kritiek geven zijn een paar elementen die aan bod komen.

Prelude’ bevat enkele tonen somber pianospel, maar dit raakt me meteen. Na deze korte track van nog geen 40 seconden, volgt ‘Hypocrites’. Er komt vrijwel direct veel op je af, waaronder drumwerk met lekker veel dynamiek. De tekst is om over na te denken. Sommige delen worden staccato gezongen, dit past goed bij de muziek. Op andere momenten smelten de zang samen met de muziek. De wendingen verlopen zowel vloeiend als onverwacht. Alle laagjes over elkaar zijn in harmonie. En de geluidskwaliteit is zeer goed. De opbouw naar het strak gespeelde einde is gaaf.
Sommige delen van de titeltrack klinken bijna eenvoudig. Toch zit het geheel gecompliceerd in elkaar.
Ik ben zo gefocust op het luisteren dat ik vergeet te recenseren. Zang en muziek nemen mij meerdere keren in beslag. ‘Static’ eindigt met een krakend geluid.
Trust’ raakt me binnen enkele seconden. De sfeer is wat neerslachtig, toch zing je bepaalde delen vrij snel mee. De cello onderstreept de somberheid subtiel. Dit is een prachtig en gevoelig nummer; tot en met de laatste, zachte noot.

Quiet Storm’ loopt mooi over naar ‘Dirty Soapbox’ Als je wilt weten hoe deze geluiden gemaakt zijn, dan kun je hier mijn interview lezen.

The Truth Behind’ start kalm. Er zijn een paar voorzichtige wisselingen in volume en tempo. In het minimalistische stukje weet Dave mij te raken met zijn stem en pianospel. De krakende geluidjes op de achtergrond die er met opzet aan toegevoegd, is de aanloop naar een overweldigend vervolg. De opbouw naar het einde is subliem.
Er staan een aantal korte tracks op deze cd, waaronder ‘Right Back To The Start’ en ‘Statistic’. Deze laatste is een instrumentale track. De opvallende elektronische klanken voegen zich naadloos samen met het geheel.
State of Innocence’ geeft me kippenvel. De hoge zang vormt mooie melange met de rest. Weer is het laagje over laagje perfect in balans.
The Carnival of Modern Life’ heeft een boeiende maar merkwaardige start. Ook de rest van de track verloopt apart. Sommige wendingen en delen zijn bijna bizar. Maar zang, tekst en muziek vormen ook nu weer een eenheid. Tijdens deze vijf delen tellende track wordt er kritisch gekeken naar het reilen en zeilen van de hedendaagse maatschappij. Vooral de sampling zorgt voor een indrukwekkend einde. Het laatste ‘The Grand Finale (Look At Yourself)’, is echt een Grande Finale.

De meeste teksten zetten niet aan tot meezingen, wel tot nadenken. Al moet je wel zin hebben in deze ‘filosoferende’ teksten. Maar ook als je de teksten niet helemaal tot je door laat dringen, is ‘Static’ een fascinerend album. Want alle nummers zijn interessant opgebouwd. Snaren, strijkers, en toetsen smelten regelmatig zo mooi samen dat ze amper te achterhalen zijn. Daarbij zijn er allerlei bijzondere geluiden aan toegevoegd. Hierdoor blijf je luisteren. Steeds weer hoor je nieuwe dingen. Dit alles maakt dat dit album moet groeien. Neem daar gerust de tijd voor, want dit fantastische album duurt maar liefst 74 minuten.

(91/100, Eigen beheer)

Website: Dave Kerzner

Facebook: Dave Kerzner

     

Tracklist:
01 – Prelude (0:39)
02 – Hypocrites (8:29)
03 – Static (5:19)
04 – Reckless (5:38)
05 – Chain Reaction (4:43)
06 – Trust (4:46)
07 – Quiet Storm (2:08)
08 – Dirty Soap Box (5:43)
09 – The Truth Behind (7:11)
10 – Right Back To The Start (1:50)
11 – Statistic (2:53)
12 – Millennium Man (3:31)
13 – State of Innocence (4:48)
14 – The Carnival of Modern Life (16.52)
14 – Pt. 1 Welcome To The Carnival
14 – Pt. 2 Freak Show
14 – Pt. 3 High Noon
14 – Pt. 4 Leave It All Behind
14 – Pt. 5 The Grand Finale (Look At Yourself)

Line up:
Dave Kerzner – Lead & Backing Vocals, Keyboards, Guitar, Drums, Bass
Fernando Perdomo – Guitar, Bass, Drums, Backing Vocals
Derek Cintron – Drums
Randy McStine – Guitar & FX
Durga McBroom – Vocals
Lorelei McBroom – Vocals
Ruti Celli – Cello
Steve Hackett – Guitar on “Dirty Soap Box”
Nick D’Virgilio – Drums on “Dirty Soap Box”
Matt Dorsey – Bass on “Reckless”
Colin Edwin – Bass on “Static”
Ewa Karolina Lewowska – Vocals on “Static”
Alex Cromarty – Drums on “Chain Reaction”
Stuart Fletcher – Bass on “Chain Reaction”
Chris Johnson – Guitar on “Chain Reaction”

 

 

 

Please feel free to comment / Reacties zijn van harte welkom

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: