The Dame – Losing Sight of What You Want

Losing Sight of What You Want’ is het debuutalbum van de Haagse (neo) prog.band ‘The Dame’. De vijfbandleden variëren in de leeftijd van 15 tot 50 jaar. Zelf beschrijven ze hun muziek graag als de sexy versie van progressieve rock. Ze gaan terug naar de roerige jaren 20 van de vorige eeuw. In die tijd waren de heren stijlvol gekleed, en de dames chic en sexy. En niet te vergeten, de nachtclubs stonden blauw van de rook. Verwacht geen typische jaren 20 muziek, want The Dame zorgt voor een eigen invulling.

Water Tumbles Down’ start heel toepasselijk met onweer en een regenbui, aangevuld met een vleugje muziek. Marian van Charante zingt vrij laag, maar de kleur blijft vrouwelijk. Heel subtiel gaat haar stem de hoogte in. Regelmatig doet ze dit op het einde van een zin. Ze heeft een duidelijke maar iets markante uitspraak. De rustige muziek sluit qua tempo en volume goed aan bij de zang. Tijdens een instrumentaal stuk is er heerlijk gitaarwerk te horen van Stephen de Ruijter. Langzaam maar zeker krijgt de goed opgebouwde openingstrack meer pit. Tempo en volume zijn omhoog gedaan, de rock komt naar voren.
De wending naar klein gespeeld is zeer goed. Vlak voor het einde is er weer regen te horen, samen met pianoklanken van Thijs de Ruijter, en de zacht gezongen woorden van Marian.

Voetstappen en beetje muziek geven ‘Faking It In Monaco’ een rustige sfeer.
De wending met drums is voorspelbaar. Het gitaarspel maakt dat weer goed.
Het geluid van ‘strijkers’ klinkt in lage tonen op achtergrond. Dit mengt zich prima met het geheel. Ruben Meibergen bespeelt de drums op de juiste momenten vrij rustig. Toch is het volume soms iets te hard ten opzichte van de details in de muziek. Deze zijn hierdoor net te veel op de achtergrond.

De titeltrack is ook vrij rustig van opzet, in mooie laagjes. De ‘zwaardere’ rockende elementen zitten subtiel in het geheel verweven, bovendien is het goed verdeeld in de koptelefoon. De basgrooves van Michel Krempel en het meeslepend gitaarspel zijn in harmonie. Tijdens een instrumentaal stuk zijn er gesamplede stemmen en een sirene te horen. Marian laat best een behoorlijke vocale uithaal horen. Maar die had wat langer mogen duren. Vlak voor het einde hoor je akoestisch gitaar op de voorgrond.

Thy Father’s Bidding’ bevat een mooie mix van piano, akoestisch gitaarspel en prog rock. Op de achtergrond klinken er kinderstemmen. De heerlijke langzame flow wordt ongemerkt beetje sneller. Mede door de opvallende wendingen is dit een gave track.

Tot slot ‘Conveniently Distant’. Deze epic start met een vleugje muziek waarin de cimbalen zacht bespeeld worden. Ruben laat de drums langer dan verwacht met rust. En als hij de drumvellen raakt is het anders dan voorheen, mooi! Door de prima wendingen is dit een boeiend nummer, dat prachtig weg sterft.

Over de grote lijn heeft de muziek een lazy sfeer in mid tempo. Zo nu en dan aangevuld met een vleugje licht pittige rock. De bekoorlijke zang van Marian sluit daar goed bij aan.
Als het geluid een fractie beter was geweest, waren de details beter tot zijn recht gekomen. Toch proef je de liefde voor muziek waarmee ‘Losing Sight of What You Want’ tot stand is gekomen. Dat geldt ook voor het artwork. Het past bij het totaal. ‘The Dame’ heeft een goed debuutalbum afgeleverd.

(78/100, Eigen beheer)

Website: The Dame

Facebook: The Dame

     

Track list:
01 – Water Tumbles Down (7:23)
02 – General Disarray (5:33)
03 – Faking It In Monaco (7:31)
04 – The Last Dance (5:40)
05 – Losing Sight Of What You Want (11:19)
06 – Thy Father’s Bidding (5:33)
07 – Conveniently Distant (18:59)

Line up:
Marian van Charante – Zang en gitaar
Stephen de Ruijter – Lead gitaar
Michel Krempel – Bas
Thijs de Ruijter – Keyboards
Ruben Meibergen – Drums

Please feel free to comment / Reacties zijn van harte welkom

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: