The Aaron Clift Experiment – If all goes wrong

Het Texaanse prog project The Aaron Clift Experiment bestaat sinds 2012. Eerst was dit nog een soloproject van Aaron. Maar al snel groeide dit uit tot een live band. Ze wonnen een aantal prijzen waaronder ‘Progressive Music Award in 2016’. Vorig jaar waren ze voor het eerst te zien op RosFest. Dit is één van de grootste prog festivals ter wereld.
If all goes wrong’ is hun derde album.

Het album opent een stuk rockender dan ik had verwacht. De drums zijn meer donderend bespeeld. Bovendien met meer dynamiek. Een blik op de line up laat weten er nu een andere drummer is: Tim Smith. Ook het gitaarspel is een stuk rockender. Dat komt niet alleen door gast gitarist Van Wilks maar vooral door gast gitarist Dave North. Bassist Devin North zorgt ook voor meer rock. Al met al klinkt dit nogal anders dan op hun vorige album ‘Outer Light, Inner Darkness’. Aaron zingt met volle overtuiging, en soms een beetje grimmig. Hij laat enkele vrij hoge uithalen horen. Het ritme is licht poppy, maar de rock blijft. Even is het geluid van een sirene erin verwerkt. Het einde is strak.

Na het rockende ‘Last Crash’ heeft ‘Absent Lovers’ rustige, akoestische aanvang, waarbij de strijkers te horen zijn. Dit is klein en gevoelig gespeeld. Aaron zingt prachtig helder en hij is woord voor woord te verstaan. Tim bespeelt zijn drums zacht, maar met behoud van dynamiek. Tempo en volume gaan langzaam, maar best flink omhoog. De strijkers blijven zo nu en dan te horen, vrolijker nu. Dit zorgt voor een prima contrast met de lage bas tonen.
Alles is in goed verdeeld. Rockende delen en klein gespeelde stukken wisselen elkaar een paar keer af. Ook de instrumenten wisselen elkaar af. Aaron past zijn manier van zingen aan de muziek aan. Wat een goed opgebouwde track!
Er is variatie genoeg. Dat komt goed naar voren in de strak bespeelde drums bij intro van ‘Castle in the Sky’. Deze track is verrassend opgebouwd. En misschien moet je er even aan wennen. Sommige nummers moeten nu eenmaal even groeien.

Na het heerlijk rockende ‘Wild Hunters’ is het tijd voor de titeltrack. Hier zitten sprankelende tonen van een akoestisch gitaar in verweven. Maar ook mooie bastonen. De hoge tonen in muziek en zang die hierna komen, vormen een mooie tegenhanger. De tekst bevat enkele clichés maar dat hindert geen moment. De meerstemmige zang is weer een waardevolle toevoeging. ‘If all goes wrong’ heeft een mooi wegstervend einde.

In ‘Dream Within a Dream’ klonk het pianospel ietwat blikkerig. Maar het pianospel in ‘Back to the water’ is warm van kleur. Milo Hehmsoth speelt enkele noten, hij speelt ze langzaam.
Als Aaron zachtjes zingt heeft hij tedere kleur stem. Op de momenten dat hij luider zingt, klinkt zijn stem iets scherper. Daarmee heeft hij een geheel eigen kleur van stem bovendien is de emotie duidelijk te horen. Met deze bonustrack eindigt de cd.

Net als in hun vorige album, zit er ook hier in enkele nummers een vleugje poppy ritme verwerkt. Maar de prog rock is bewaard gebleven. Zang en muziek zijn in harmonie. De bas is lekker ruim aanwezig. De toetsen zijn soms wat sferisch bespeeld en smelten samen met de muziek. In andere delen zorgen de toetsen voor meer rock. Het royaal aantal gast gitaristen geven zeker een meerwaarde. De strijkers zijn helaas wat minder vaak te horen. Toch zijn de nummers op ‘If all goes wrong’ beter opgebouwd. The Aaron Clift Experiment heeft weer een sprong voorwaarts gemaakt!

(85/100, Eigen beheer)

Website: The Aaron Clift Experiment

Facebook: The Aaron Clift Experiment

Track list:
01 – Faith (4:51)
02 – Last Crash (5:29)
03 – Absent Lovers (8:15)
04 – Better Off Before (3:08)
05 – Castle in the Sky (4:33)
06 – Savage in a Fancy Suit (4:43)
07 – Dream Within a Dream (7:58)
08 – Wild Hunters (2:52)
09 – If All Goes Wrong (5:34)
10 – Back to the Water (5:01) (bonus track)

Line up:
Aaron Clift: zang, keyboards
Devin North: elektrisch gitaar, bas en upright bas
Tim Smith: drums, percussie

Gast gitaristen:
Dave North, Van Wilks, Derek Halfmann, Dave Sebree, Fred Springer,
Arielle( (ook achtergrondzang in 4), Kevin Chin

Overige gastmuzikanten:
Jon Blangero: mellotron (9)
Milo Hehmsoth: piano (10)
Charles Anderson: viool (3)
Lana Dziekonski: altviool (3)
Ellie Prager: cello (3)

Please feel free to comment / Reacties zijn van harte welkom

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: