Spock’s Beard – The oblivion particle

spocks-beard

De progrock band Spock’s Beard heeft bijna geen introductie meer nodig want de band bestaat al 22 jaar. The Oblivion Particle is hun twaalfde studio album maar pas het tweede album met Ted Leonard als leadzanger.

De eerste track heet ‘Tides of time’ deze begint meteen met de Spock’s Beard sound. De lat ligt meteen hoog voor de rest van de cd. Maar dat zal, gezien de veelzijdigheid van deze mannen, geen probleem zijn.
Eind juli had Spock’s Beard de lyric video ‘Minion’ op hun Facebook pagina geplaatst. Deze track blijft aangenaam in je hoofd kleven. Terug naar de cd: De track start met a-capella zang. Op het moment dat de eerste woorden gezongen worden blijft het ritme en melodielijn in je hoofd zitten. De stem van Ted is mooi warm, de emotie  is te horen.

Ook de video ‘Bennett Built A Timemachine’ is inmiddels op YouTube te vinden en tijdens het luisteren van de cd zie je beelden van de diverse tikkende klokken uit de video voor je. Ook deze track is puur genieten. Qua melodielijn en ritme is dit één van de eenvoudigere tracks. Voor zo ver je tracks van Spock’s Beard eenvoudig kunt noemen.

The Centre Line’ start met pianospel, geïnspireerd op de licht en frivole klanken van een paar eeuwen geleden. Al snel verandert dit in een opzwepend ritme, aangevuld met een mooie melodielijn. Dit nummer kan zo als filmmuziek gebruikt worden. De dik aangezette basklanken, komen die onder de dikke snaren van Dave Meros, of onder de toetsen vandaan? Alsof het tempo nog niet opzwepend genoeg was, doet Spock’s Beard er met een flinke tempo versnelling nog een schepje boven op. Het tempo gaat weer omlaag en ‘The Centre Line’ eindigt met een paar piano klanken. Wow, wat een balans!

Bovennatuurlijke veelzijdigheid
Er zijn in de prog diverse toetsen-tovenaars, bassist/toetsenist Dave Meros is daar een van. Maar de energieke Ryo Okumoto is ‘keyboard-keizer’. Wat een super combinatie op de toetsen.  Alan Morse en Ted hebben sublieme gitaarlijnen laten horen. Last but not least Jimmy Keegan drumt met vlagen met een ongelofelijke snelheid, en toch licht gespeeld!

Kortom: The Oblivion Particle heeft weer een heerlijk Spock’s beard sausje. Zonder te veel in herhaling te treden. Hoe krijgen ze dat toch steeds voor elkaar? Een bijna bovennatuurlijke veelzijdigheid, dat is de kracht van dit muzikale vijftal.

(9,5/10) InsideOutMusic.

Please feel free to comment / Reacties zijn van harte welkom

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: