SanQuin bruist van de energie.

Op 30 september jl. bezoek ik café De Bosuil, Weert voor het concert van StoneRider, met als support act SanQuin. Deze keer ben ik er niet als verslaggever, maar als bezoeker. Toch kan ik de verleiding niet weerstaan om voor de locale SanQuin een verslag te schrijven.

sanquin_01

Een jaar of twee geleden stonden deze jonge rockers al in De Bosuil. Ze lieten toen een goede performance zien vol met rauwe, ongetemde energie. Onlangs was hun single-release van ‘Rebel city’. Hierop is te horen dat de jonge stem van zanger Tom van Nieuwenhoven (1996) een hele ontwikkeling door heeft gemaakt. Dit verwacht ik vanavond ook te horen. Als eerste brengen ze het pakkende ‘Rebel city’ ten gehore. Het is duidelijk dat de vocale ontwikkeling er live ook is. Bovendien is de fysieke energie van vooral Tom beter gedoseerd. In plaats van ongetemde energie heeft hij nu een energieke performance, mèt flair. Hij bespeelt het publiek en de fotografen. Gitarist Jorden Bailey en bassist Bas de Vries hebben een rustigere manier van performen. Stef Gijsen heeft een strakke, vrij explosieve manier van drummen. De gitaarwissels bij lead gitarist Eric de Vries vallen niet op.

sanquin_08Tom gebruikt die tijd om iets over het volgende nummer te vertellen. SanQuin is goed op elkaar ingespeeld, de mannen hebben duidelijk plezier in wat ze doen. Tom loopt af en toe het podium af om tussen het publiek te zingen.
Tijdens ‘The bar’ klimt hij op de bar, eerst zittend. Later staat hij al zingend op de bar. Deze ‘gekke fratsen’ werken sfeerverhogend. Terwijl zijn vocale kunnen daar nìèt onder te lijden heeft.

Behalve eigen, vooral nieuwe nummers, spelen ze ook enkele covers. Één daarvan is ‘Fortunate son’ van Creedence Clearwater Revival. Dit is het enige nummer dat vocaal niet helemaal lekker gaat. Erg? Nee, natuurlijk niet. Hij bluft zich er prima door heen. Ik weet zeker dat deze 19-jarige dit als leer moment ziet.

‘Don’t you stop us now’ komt van hun EP ‘Are we loud enough’ (2014). Waar ik op gehoopt had gebeurt ook vanavond: Eric stapt van het podium en loopt de zaal in. Hij knielt en legt zijn gitaar in zijn nek speelt zo verder. Een deel van het publiek zit er met hun neus boven op. Iedereen kijkt vol bewondering toe. Hier na is het tijd voor hun laatste nummer. ‘Never get us down’, een prima afsluiter. De Bosuil geeft locale bands regelmatig de kans om hun kunnen te laten zien en horen. SanQuin heeft deze kans met beide handen gegrepen. Ze zijn gedreven, weten waar ze mee bezig zijn.

  • SanQuin • De Bosuil 30-09-2016 • © Esther Kessel-Tamerus

De voorlopige release datum voor hun nieuwe EP zal rond de jaarwisseling liggen. De titel is nog geheim. In de loop van het najaar volgt er meer informatie.

SanQuin verdient het om meer bekendheid te krijgen en vaker op te kunnen treden. SanQuin bruist van de energie en hoort op het podium thuis!

 

Please feel free to comment / Reacties zijn van harte welkom

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: