Kyla Brox – Throw away your blues

unnamed-5-720x655

Onlangs stond de 36 jarige Kyla Brox in De Bosuil in Weert. Ze was daar om haar album ‘Throw away the blues’ te promoten. Het publiek was terecht diep onder de indruk van haar enorme power-stem. Deze Engelse dame had bij wijze van spreken niet eens een microfoon nodig. Bovendien liet ze een indrukwekkend groot bereik horen. Het was duidelijk voelbaar dat muziek in haar genen zit. Niet verwonderlijk want ze komt uit een muzikale familie. Ze is de dochter van blueszanger Victor Brox en Annette Brox. (Zij zong o.a Maid by the fire in Jesus Christ Superstar.)

De eerste zin van ‘If you see him’ zingt Kyla geheel solo. Met vibrato op haar stem rekt ze woorden op een mooie manier lekker uit. Als de snaren zich laten horen blijft het nummer laid back. De percussie is wat sneller gespeeld dan de rest van de muziek. Kyla is woord voor woord te verstaan. Bij gelovigen zal de tekst waarschijnlijk meer binnen komen dan bij atheïsten. De stem van Kyla zal beide groepen raken. Er zijn diverse leuke details in verwerkt; Zo laat Kyla af en toe een paar tonen op haar dwarsfluit horen.

‘Choose me’ heeft iets meer tempo, beetje poppy ritme waar net te weinig variatie zit. Gitaarspel komt hierdoor minder goed tot zijn recht. Hier was zeker plaatst geweest voor meer vocale power. De verwachte climax blijft uit. In ‘Change your mind’ mengen Kyla’s lage stem en de laid back blues, zich mooi met het stroperig langzame orgelspel. Een paar keer laat Kyla een behoorlijke vocale uithaal horen. Een lange power uithaal op het einde … zo wat is die mooi!! Dat had ik al graag eerder èn vaker gehoord.

De warmte in Kyla’s stem komt goed naar voren in ‘I will love you more’. De snaren worden zacht en langzaam bespeeld. De drums gaan hierin mee. Deze ballad is zeer geschikt voor de liefhebber van de wat zoetere liefdesliedjes.

Kyla heeft een veelzijdige stem. Die soms zwoel klinkt, dan weer een tikje schor. Volle power, aangenaam zacht. Laag, hoog. Alles kan ze en dat wisselt ze moeiteloos af. Niet alleen in de toonhoogte, maar ook in de kleur van haar stem. Ze heeft een power op haar stem waar je u tegen zegt. Als je zo’n power op je stem hebt moet je goed doseren. Niet te veel power geven want dan wordt het schreeuwerig. Maar ook niet te weinig, want dan komt het gouden keeltje niet goed genoeg tot zijn recht. En dat geldt een beetje voor deze cd.

De verpletterende vocale indruk die Kyla bij De Bosuil achterliet, is iets minder op dit 14 nummers tellende schijfje. Dat zegt natuurlijk veel over haar onvoorstelbare live kwaliteiten. Ze is een must om live te zien. Want de live versie van haar nummers verschilt met de cd versie. ‘Throw away the blues’ is een echte aanrader voor liefhebber van de wat rustigere, iets traditionelere blues. Ze doet er wat gospel en soul bij. Hiermee creëert ze een aangename blend, waar je lekker rustig van kunt genieten. Ook verkrijgbaar op vinyl! (7,5/10) (Eigen beheer).

Website: Kyla Brox

Facebook: Kyla Brox

blueszine_217x59

Please feel free to comment / Reacties zijn van harte welkom

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: