Gentle knife – Gentle knife

Gentle-Knife-2015-Gentle-Knife-300x295

De Noorse prog rock band Gentle Knife bestaat uit maar liefst 10 personen. De band gebruikt niet alleen de gangbare prog instrumenten zoals synthesizer en mellotron. Maar ook verschillende blaasinstrumenten zoals trompet, saxofoon, en diverse houten blaasinstrumenten. Natuurlijk ondersteund door gitaar, bas en drum/percussie, zodat ‘Gentle Knife’ ook erg vol klinkt.

Het instrumentale intro van openingstrack ‘Eventide’ is anders dan anders, waardoor je er waarschijnlijk even aan moet wennen. Even later, tijdens een minimalistisch stuk ga je echter om, en weten ze je te raken. Zeker als leadzanger Håkon Kavli begint te zingen. Zijn stem is helder en zeldzaam warm van kleur. Een prachtige combinatie met de trompet. Pål Bjørseth speelt zacht en zo helder als glas, mooier kan een trompet niet klinken. De stem van leadzangeres Melina Oz lijkt een beetje op die van Kate Bush.

Beiden stemmen samen combineren wat minder mooi. Pas na een paar keer luisteren ontdek je dat er wel degelijk een lijn in de muziek zit, maar die wordt in eerste instantie volledig ondergesneeuwd. Sommige nummers moet je leren waarderen en dit is er zo een.

Het intro van ‘Our quiet footsteps’ is super strak gedrumd, maar even later is het weer te overdadig, mede door de keyboard lijnen. Er wordt zo veel muziek op je afgevuurd, dat je bijna niet meer weet waar je na moet luisteren. Less is more is hier het devies. Tussen die overdaad word je geraakt door de tekst in combinatie met de muziek, en het nummer eindigt zoals het begon, met een mooie drum partij.

Bij ‘Remnants of pride’ wordt je meteen geboeid door het meeslepende intro, en nu er minder tegelijk te horen is, is het nogmaals duidelijk hoe mooi ze kunnen spelen. De stem Håkon komt hier het best tot zijn recht, en het is jammer dat Håkon niet alle zang voor zijn rekening neemt. Daarmee is het niet de bedoeling Melina onderuit te halen, maar Håkon heeft een van de mooiste stemmen die je in de prog hebt gehoord. Een die grenst aan perfectie.

In titeltrack ‘The Gentle Knife’ blijkt dat Melina óók een warme stem heeft. Dit komt naar voren nu ze zacht zingt, want als haar volume toe neemt, neemt de warmte in haar stem iets af. In de lage partijen blijken de stemmen van Melina en Håkon verrassend goed bij elkaar te passen. Er klinken weer veel instrumenten door elkaar, maar in ‘The Gentle Knife’ is dat goed gecombineerd tot een prima titelstrack.

In verschillende nummers zijn jazz invloeden te horen. ‘Coda : Impetus’ heeft het hoogste jazzy gehalte. En in deze freestyle komt de saxofoon goed naar boven. Deze hekkensluiter is in balans en zeker niet over de top.

Zet de cd niet af bij het eerste of tweede nummer want dan mis je veel moois in de 8 lange nummers; Niet alle nummers hebben overdadige stukken. Er zijn leuke details verwerkt in de muziek, en ook zijn er mooie lange partijen te horen. Helaas vallen ze soms bijna in het niet door de hoeveelheid die op je af komt. Dat is een minpuntje voor ‘Gentle Knife’. Als dat beter in balans was, dan hadden ze echt hele ogen gegooid.

(8/10) (Bajkal records).

Please feel free to comment / Reacties zijn van harte welkom

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: