Bjørn Riis – Coming home

Bjørn Riis is medeoprichter van de prog band Airbag. Bjørn bracht enkele soloalbums uit. Deze worden steevast zeer gewaardeerd. Vorig jaar bracht bij ‘Forever comes to an end‘ uit. Dat was een full cd. Deze keer brengt hij een EP uit met de titel ‘Coming home‘. Om zijn EP te promoten, treedt hij in de laatste week van februari op in Zoetermeer en in Helmond.

Even twijfel ik of ik wel goed op play heb gedrukt, want het album begint uiterst zacht met sferische geluiden en pianissimo muziek. Ondanks, of misschien wel juist door deze zachte en voorzichtige opening, ben ik meteen geboeid. De muziek kruipt een beetje onder mijn huid. Eerlijk gezegd verwachtte ik nog wat meer, maar ‘Daybreak‘ is eigenlijk te vroeg afgelopen.

De tekst van de titeltrack heeft een paar cliché’s, toch geloof ik ieder woord dat Bjørn zingt. De kalme muziek is goed verdeeld over de koptelefoon. In de tweede helft krijgt ‘Coming home‘ wat meer pit. Niet te veel, zodat de emotie en de aangename flow bewaard blijven. Het gitaarspel is meeslepend, en in complete harmonie met het geheel. Vlak voor het einde keert de rust weer volledig terug. Dit is een super titeltrack.

Ook in ‘Drowning‘ laat Bjørn zich vocaal van zijn gevoelige kant horen. Dit is een duet met Sichelle Aksum. De stemmen kleuren fantastisch bij elkaar. Tempo en volume nemen toe, maar met dit rockend stukje blijft het evenwicht in tact. Het decrescendo is geweldig, de langzame en zacht gespeelde muziek sterft heel langzaam weg.

Er volgen nog twee tracks, zodat ‘Coming Home‘ vijf tracks telt. Voor een EP is dat natuurlijk prima. Maar eigenlijk is deze EP te kort, want deze tracks zijn zo mooi!
Less is more, als iemand dat volledig weet te benutten, dan is dat Bjørn Riis. Het is hem weer gelukt om een prachtig, ingetogen album af te leveren.

(90/100, Karisma Records)

Website: Bjørn Riis

Facebook: Bjørn Riis

     

Tracklist:
01 – Daybreak 4:00
02 – Coming Home 6:44
03 – Drowning 6:14
04 – Tonight’s the Night 3:16
05 – Lullabies in a Car Crash (alternate version) 6:29

Line up:
Bjørn Riis: gitaar, bas, zang, keyboards
Henrik Fossum: drum
Vegard Sleipnes: keyboards (track 2+3)
Sichelle Aksum: zang (track 3)
Ole Michael Bjørndal: gitaar (track 5)

Please feel free to comment / Reacties zijn van harte welkom

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: