Crescent Moon – Dissonance – release aankondiging

De Nederlandse studioband Crescent Moon is een familieband. Deze progband bestaat uit de broers Eric en Frank Peters, en de tieners Bas en Tim (tweelingzonen van Frank). Op 14 april komt hun tweede album uit. De titel is ‘Dissonance’.
Vrij vertaald heeft dissonantie twee betekenissen:
1 Er is geen evenwicht tussen wat de mensen willen geloven en de werkelijkheid.
2 Een kakofonie aan geluiden die pijn doet aan de oren.

Dit is een soort weerspiegeling van de maatschappij, van onze beschaving. Oorlog en vrede, en het leven opbouwen na een oorlog. Het gaat ook over de vragen: “Wie zijn we? Zijn we op de goede weg?” ‘Dissonance’ is daarom meer een thema-album dan een conceptalbum.

Sommige bands beginnen met muziek te schrijven, en daarna de teksten. Bij Crescent Moon verliep dit proces heel anders.
Ze begonnen met een ‘prikbord’. Hier hingen ze afbeeldingen van schilderijen en foto’s uit de romantische periode op. Globaal van 1800-1850. Vooral de schilderijen waren een belangrijke inspiratiebron over het leven van toen.
Bovendien hebben deze mannen veel gelezen over het onderwerp beschaving. Bijvoorbeeld ‘Lord of the flies’. Dit boek gaat over een groep jongens die op een eiland crasht met een vliegtuig. Daar zijn ze alleen en hun instincten komen snel naar boven.
Bij sommige nummers, zoals ‘Castles Burning’ kwamen schilderij en tekst samen. Dit nummer is gebaseerd op een schilderij van William Turner, en op een nummer van Neil Young.

Het leven is als het ware een vicieuze cirkel, daarom had het album bij ieder willekeurig nummer kunnen beginnen of eindigen.
Het album start met woorden uit ‘Lord of the flies’:

” Kill the pig – cut her throat – spill her blood”.

Het boek was duidelijk een inspiratiebron.
In ieder nummer komt het thema beschaving terug. De teksten zijn door Frank geschreven. De meeste muziek is geschreven door Bas, of door Bas en Frank samen.

De familie Peters heeft niet alleen muzikale kwaliteiten. Maar ook artistieke: Margot, de zus van Frank en Eric, heeft al het artwork gemaakt. Ze was vanaf het begin betrokken bij het muzikale proces. Het artwork sluit niet alleen goed aan bij het album en de songteksten, het ziet er ook fantastisch uit!
Als je op hun bandcamp pagina of via hun website een hard copy bestelt, ontvang je een boek met een harde kaft.
Hierin zit de cd. Dit luxe boekje heeft 28 bladzijden, en heeft de opzet van een uitgebreid dagboek. De teksten zijn handgeschreven. Er zijn opzettelijk wat ‘fouten’ in verwerkt, zodat het een authentiek uiterlijk heeft. De tekeningen zijn deels gebaseerd op de muzikanten van de soldaten van Napoleon en de songteksten.

Kortom: deze limited edition is er één om naar uit te kijken!

Over enkele weken zal mijn recensie van ‘Dissonance’ op Rockmuzine te lezen zijn.

Website: Crescent Moon

Facebook: Crescent Moon

Please feel free to comment / Reacties zijn van harte welkom

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: