Vandale – KanNieBale

De Limburgse rockband Vandale bestaat al zo’n vier decennia. De line-up is af en toe veranderd. Maar zanger Bert van Klaveren en gitarist Eddy Bopp draaien vanaf het begin mee. Vandale zingt nog steeds in het Nederlands.

Perfecte dag‘ heeft een mild rockend rock intro. Snel wordt dit iets steviger. Bert heeft een rauw stemgeluid, maar dat mag best. Door deze rock zit een snufje pop toegevoegd. De achtergrondzang is wat voorspelbaar, maar leuk toegevoegd. De toegevoegde geluiden ademen een jaren ’80 sfeer uit. Je krijgt meteen goede zin van deze openingstrack.

In de titel ‘Terug in de tijd‘ zijn door de zachte ‘g’ de zuidelijke roots goed te horen. Dat is natuurlijk geen verwijt, het is gewoon een constatering. Het pianospel wat er af en toe tussendoor klinkt is een prima aanvulling. De tekst gaat over de wilde jonge jaren. De achtergrondzang is in het refrein een beetje zoet voor liefhebbers van rock met pit.

“Vecht! …Vecht!”..

zijn de eerste woorden. Dit maakt me meteen nieuwsgierig waar ‘Vecht‘ voor staat. Al snel is het duidelijk het gaat over het vechten voor je rechten en opstaan tegen de verdrukking. De verdrukking gaat deels ook over de macht van het geld. In feite kun je dit nummer bestempelen als ‘protestlied’ tegen de rijken en tegen de leiders van ons land. Door het terug kerende ‘Vecht! .. Vecht!’ is dit een nummer om live de tent op zijn kop te zetten.

De ‘n’ wordt bij ‘Betale‘ niet uit gesproken, dus ook niet geschreven. Dit nummer gaat over betalen en de gehate blauwe envelop. Ik schiet in de lach door de grappige woordkeus over zijn gevoel. De frustratie komt om de hoek kijken, dat blijkt even later uit het recht voor zijn raap taalgebruik. Ze nemen totaal geen blad voor de mond.

Hoewel de nummers wel van elkaar verschillen hebben ze in grote lijnen dezelfde ingrediënten. De opbouw is coupletje refreintje, dat hebben ze wel met zorg gedaan: Drummer Eddie Claessens zorgt voor opzwepende ritmes. Behalve voor ondersteuning in dit ritme laat Anton Masius ook coole bas grooves horen.
Eddy Bopp en Freek Bos zorgen voor lekkere riffs en/of gillend gitaarwerk. Bovendien zijn er leuke details toegevoegd door sampling van bijvoorbeeld gesproken stemmen. Ook toetsen en blazers geven een leuke aanvulling.
De teksten zijn allemaal in het Nederlands. Dit alles maakt dat deze feel good rock live prima tot zijn recht zullen komen. Verstand op nul, biertje in je hand en mee brullen maar. Je kan meebrullen op hun release party. Deze was op 18 februari in De Pul in Uden.
Een paar weken later treden ze op in Roermond. Voor meer info check hun Face book pagina.

(75/100, Into The Limelight Records)

Website: Vandale

Facebook: Vandale

     

Track list:
01 – Perfecte dag (3:05)
02 – Terug in de tijd (3:55)
03 – Vecht (4:55)
04 – Zondebok (2:39)
05 – Pa (5:35)
06 – Ze weet wel wat ze wil (4:34)
07 – Wie ben jij (4:50)
08 – Betale (4:10)
09 – Tijd (3:25)
10 – Stilte voor de storm (4:01)
11 – Onderstroom (4:36)
12 – Pa (Single versie) (4:19)

Line up:
Bert van Klaveren: Zang
Eddy Bopp: Gitaar
Freek Bos: Gitaar
Anton Masius: Basgitaar
Eddie Claessens: Drums

Please feel free to comment / Reacties zijn van harte welkom

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: