Anneke van Giersbergen – Symphonized (NL)

De Brabantse Anneke van Giersbergen kreeg grote bekendheid doordat ze frontvrouw bij The Gathering was. Dat lijkt misschien amper tien jaar terug, maar het is alweer zo’n vijfentwintig jaar geleden dat ze in deze metal band stapte. In 2007 begon ze met soloprojecten, en bands als Devin Townsend Project en The Gentle Storm. In 2016 begon ze haar eigen band VUUR.
In mei (2018) gaf ze, in samenwerking met het Residentie Orkest, twee concerten waarmee ze terugblikte over haar carrière tot nu toe.

Anneke’s stem is helder en mengt zich op fantastische wijze met de muziek in ‘Feel Alive’. Je hoort dat dit een compleet orkest, met een behoorlijk aantal strijkers en blaasinstrumenten is. Het geluid is prachtig helder en mooi verdeeld over de koptelefoon. Spontaan roept Anneke

“Den Haag, laat je horen”.

Dit is de Anneke die we kennen, ook al is de uitvoering van de muziek misschien anders dan we van haar gewend zijn. Want ze heeft vooral furore gemaakt als metal zangeres. Voor wie het niet nog wist: Anneke kan veel meer dan ‘alleen maar’ metal.

Natuurlijk mag een nummer van VUUR niet ontbreken. Het intro van ‘Your Glorious Light Will Shine’ (van het debuutalbum ‘In this moment we are free’) is net zo ingetogen als het origineel. De wending die voor VUUR een metal wending zou geven, wordt hier prachtig door het orkest opgebouwd. Anneke’s stem komt hier eigenlijk nog mooier tot haar recht. De veranderingen in de muziek tussen grotesk/bombastisch en klein gespeeld verlopen grandioos.

Tijdens ‘Two Souls’ begeleidt Anneke zichzelf op akoestisch gitaar. Dit mengt zich prima met Anneke’s heldere stem en de sobere strijkers. Anneke laat horen dat ze niet alleen vol power kan zingen. Maar ze beheerst ook de ingetogen zang tot in de finesse. Ze weet me te ontroeren met haar stem en de enkele noten die ze op haar gitaar speelt.

De mysterieuze start van ‘Travel’ is boeiend en verrassend. Deze proggy elementen gaan vloeiend over naar strijkers. De wendingen in muziek en zang verlopen subliem. Vocale en uitgebreide instrumentale stukken wisselen elkaar af. Anneke doseert haar stem weer perfect. Dit is muziek om intens van te genieten. Ook hier is er een prachtige opbouw naar het einde.
Zo lief’ is nooit uitgebracht op cd. Het is mooi Anneke eens in het Nederlands te horen zingen, met haar Brabantse zachte g, De mooie tekst gaat over het groter worden van haar zoon. Herkenbaar voor iedere ouder. Het geheel is een beetje zoet, maar het is recht uit het hart gezongen, dat maakt het zo speciaal.

You Will Never Change’ heeft, mede door de percussie, wat meer tempo dan de voorgaande nummers. Anneke zingt best krachtig, dit sluit aan bij de muziek. Het klein gezongen en gespeelde stuk is onverwacht, maar geweldig.

Het intro van ‘Shores Of India’ is zo herkenbaar. Weer is het klein gezongen en hoog gezongen deel super. Het publiek klapt mee in de maat tijdens het langzamer gespeelde deel. Deze versie, met Residentie Orkest, is fenomenaal, dat geldt ook voor de opbouw naar het einde. En zo eindigt deze cd op een geweldige manier.

Het applaus na ieder nummer is dik verdiend, maar duurt het soms aan de lange kant. Het applaus na ‘Forgotten’ duurt meer dan een minuut. Volkomen terecht, maar als je de cd vaak luistert, gaat deze ‘onderbreking’ wel vervelen. Anneke is een genie, dat heeft ze met ‘Symphonized’ weer laten horen.

90/100 Inside Out Music

Website: Anneke van Giersbergen

Facebook: Anneke van Giersbergen

     

Tracklist:
01 – Feel Alive (03:34)
02 – Amity (Lorrainville) (06:48)
03 – Your Glorious Light Will Shine – Helsinki (VUUR) (05:22)
04 – Two Souls (The Gathering) (03:01)
05 – When I Am laid In Earth (aria door Henry Purcell) (03:47)
06 – Travel (The Gathering) (10:46)
07 – Zo Lief (nooit uitgebracht) (04:05)
08 – You Will Never Change (04:18)
09 – Freedom – Rio ( VUUR) (06:13)
10 – Forgotten (The Gathering)
11 – Shores Of India (The Gentle Storm) (07:20)

Please feel free to comment / Reacties zijn van harte welkom

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: