Xander and the Peace Pirates – 11:11

De broers Keith (zanger/gitarist) en gitarist Stu(art) Xander richtten hun band in 2011 op. Het album 11:11 is opgenomen in de Wisseloord studio’s (Hilversum), en werd uitgebracht op 11 november. Met een mix van soul, blues en rock delen ze hun ideeën over vrede, liefde en harmonie. Mike Gay vult de zang aan en is tevens gitarist.

Al bij de eerste zin hoor je dat Keith een eigen stemgeluid laat horen. ‘Mindscape’ brengt je in een aangename flow. De muziek is goed verdeeld over de boxen. Niet alleen de dunne snaren, maar ook de ritmesectie met bassist Joel Goldberg en drummer Adam Goldberg zorgen ervoor dat je in deze aangename flow blijft. Vooral in het klein gezongen gedeelte komt de zang mooi uit. Met name het laatste solo stukje klinkt erg goed.

De naam zegt het al ‘Fire’ heeft wat meer vuur en tempo dan het voorgaande nummer. ‘Fire’ blijft al snel in je hoofd kleven. Het gitaarspel heeft hier meer pit. Er wordt prima gespeeld met volume-en tempowisselingen. Leuk, verrassend einde voornamelijk door de dunne snaren.

Het romantische ‘Night dress’ wordt gevolgd door ‘I’ll be here’. Dit is een beetje aan de zoete kant, maar zo heel af en toe is zoet stiekem tòch wel lekker.

‘Dance with the devil’ start met het geluid van o.a. het schieten met automatische geweren. Keith zingt met emotie op zijn stem en zijn woorden raken mij.

“I left my Mother, back at home
joined the army to see the world
to be a man, to fight a war,
but I just ended up killing strangers.”

De opbouw naar een ritme versnelling voorkomt dat ik tot echt diep geraakt word. In een instrumentaal stuk wordt de emotie benadrukt door intens gitaarspel. Op het laatst word ik weer geraakt door de zang van Keith, kippenvel!

‘Dancing in the light’ heeft een pakkend ritme. Stilzitten is nauwelijks mogelijk. Vanzelfsprekend volgt Keith met zijn zang dit tempo. De kleur van zijn stem maakt hier minder indruk. Het nummer is zeker niet slecht maar bruist en rockt minder dan ik had verwacht.

Het klein gespeelde intro van ‘Shadows’ bezorgt mij kippenvel. Daar doet Keith met zijn zang nog een klein schepje boven op. Dit weten ze niet vast te houden omdat het ritme iets poppy wordt. Het ritme wisselt een paar keer. Zeker de iets langzamere gedeeltes zijn om van te genieten. Daarin komt hun muziek beter zijn recht. Ook in ‘Searching for the light’ mag er zijn. Zowel qua muziek, tekst en zang. Keith laat horen dat hij best een hoog bereik heeft. Dit goed opgebouwde nummer is een gave afsluiter.

11:11
Heeft 11 nummers. De muziek is niet al te ingewikkeld. Maar dat hoeft lang niet altijd. Dit is gewoon geniet-muziek, gespeeld met gevoel. Xander and the Peace Pirates zorgen bij het openingsnummer ervoor dat ik in een aangename flow kwam. Dat gevoel wisten ze bijna overal vast te houden. Keith weet mij diverse keren te raken met zijn stem. Ik duim dat Xander and the Peace Pirates stelselmatig in Nederlands mogen optreden. Ik zou ze heel graag live willen zien. Tot die tijd zal ik zeker regelmatig luisteren naar 11:11.

(7,5/10, V2 Records)

Website: Xander and the Peace Pirates

Facebook: Xander and the Peace Pirates

     

 

Please feel free to comment / Reacties zijn van harte welkom

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: