King King – Live

King King
Dit is de band van bluestopper Alan Nimo. Na een aantal studio cd’s werd het tijd voor King King om een live cd op te nemen, met de makkelijke naam ‘LIVE’. Dit optreden vond plaats in het ‘O2 ABC in Glasgow. Alan Nimmo is geboren en getogen in Glasgow. Hij werd bekend samen met zijn broer Stevie onder de naam Nimmo Brothers. Beide timmeren ook solo aan de weg. Alan’s band King King is al lang geen onbekende blues-rock band meer.

CD 1
Omdat de gespeelde nummers al eerder op een studio album verschenen, ga ik niet al te diep op de nummers in, maar richt ik me op het ‘live gebeuren’. Het is direct duidelijk dat het om een live cd gaat. Niet alleen door het applaus maar ook op de manier waarop Alan “Hey hey!” zegt, en lacht. Wie King King en/of Nimmo Brothers wel eens live heeft gezien, kan zich het vrolijke gezicht van Alan er zo bij halen. Ik heb goede herinneringen aan zijn live concerten hier in Nederland. Deze live cd brengt daarom een glimlach op mijn gezicht.

Het tweede nummer, ‘Wait on time’ zet Bob Fridzema met zijn Hammond voor een deel naar zijn hand. Natuurlijk met goedkeuring van Alan. ‘Waking up’ en ‘Rush Hour’ zijn voor vele één favorieten van de cd ‘Reaching for the light’ (2015). Live vertolkt zijn ze helemaal om je vingers bij af te likken. De geluidskwaliteit is goed. Door de interactie met het publiek creëert Alan een sfeer alsof je zelf bij het concert zit.

A long history of love’ is puur genieten. De minimalistische gedeelten zijn super gespeeld. Alan’s stem, die af en toe licht schor klinkt heeft een warme kleur, en o, wat klinkt dit lekker! Bassist Lindsay Coulson en drummer Wayne Proctor passen hun tempo en volume prefect aan. Natuurlijk laat Alan ook hier knap staaltje gitaarwerk horen. Jammer dat er een paar mini drop outs in zitten. Zonder koptelefoon vallen ze niet tot nauwelijks op. Gelukkig zijn het maar een paar zodat het zelfs met koptelefoon niet hinderlijk is. Na ‘More than I can take’ is cd 1 afgelopen.

CD 2
Voor wie King King (een beetje) kent, kan niet alleen meezingen met het pakkende nummer ‘You stopped the rain’. Maar ook met het ingetogen ‘Jealousy’. Wat meer up-tempo nummers en ballads worden goed afgewisseld. Ze zijn stuk voor stuk een genot om naar te luisteren.

Met ‘Stranger to love’ als één van de mooiste nummers. De live-versie is en blijft indrukwekkend. Na het vrolijke ‘Let love in’ is ook CD 2 te snel aflopen. Zo zie je maar weer : Als je geniet gaat de tijd veel te snel.
Het applaus van het publiek is goed te horen, maar het overheerst nergens. Hetzelfde geldt voor de dingen die Alan vertelt. Het gaat niet vervelen, ook niet na een aantal keren luisteren. Kortom: deze dubbel cd ‘LIVE’ is een juweeltje.

DVD
Één van de eerste dingen die me opvalt aan de DVD is dat er regelmatig van achter uit de zaal gefilmd wordt. Niet erg als de ‘handjes in de lucht gaan’, maar daar buiten heeft het niet echt meerwaarde. Gelukkig zijn er ook close-ups. Er is iets te veel frontlicht waardoor Alan’s gezicht te wit is. De close-ups van Bob zijn eigenlijk te kort. Drummer Wayne zit grotendeels in het donker en is niet haarscherp in beeld. Ook de close-ups van bassist Lindsay Coulson zijn niet geweldig.

Ondanks deze minpunten is het heerlijk genieten van de DVD. De pretoogjes en de big smile van Alan komen regelmatig goed in beeld. Wat heeft hij een mooie stem, en wat is het heerlijk om King King te zien spelen.
De nummers die op de dvd te zien zijn, zijn niet exact hetzelfde als op de cd’s. Zo kun je beide cd’s en de dvd achter elkaar afspelen, zonder dat het gaat vervelen. Mooi om cadeau te geven of te krijgen. Als extraatje zit er een mooi info boekje bij met foto’s.

(90/100, Manhaton Records)

Website: King King

Facebook: King King

Please feel free to comment / Reacties zijn van harte welkom

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: