Beaux Gris Gris & the Apocalypse – Love & Murder

Een paar weken geleden stond Beaux Gris Gris & the Apocalypse als support act voor DVL (The Hoax + Guy Forsyth) in De Bosuil (in Weert). Greta Valenti (Well Hung Heart) en Robin Davey (oa The Hoax, DVL) zijn de drijvende krachten achter deze band. Ze maakten die avond met hun passie en energie een zeer goede indruk op het publiek. De energie en passie verwacht ik terug te horen op hun album ‘Love & murder’.

Heartbreaker’ heeft een heerlijk intro waar het orgel van Bos Fridzema subtiel doorheen loopt. Ondanks de titel heeft deze track vanaf het begin een verleidelijke sfeer. Dat komt vooral door de stem van Greta. Heartbreaker werd live gezonden in De Bosuil. Toen bleef de melodie in mijn hoofd hangen. En dat is nu niet anders. Het tempo is grotendeels laid back. Het drumwerk van Mark Barrett bevat prima details. Op het laatst nemen tempo en volume iets toe. De opbouw naar het einde is mooi.
Maar dit had gerust langer mogen duren.

Er is een aangename flow in ‘Cyclone’, ik tap direct mee met mijn voet. In het begin lijkt Greta’s stem wat vervormd. Natuurlijk horen we heerlijk gitaarspel van Robin. Het instrumentale stuk is gaaf.
Greta zingt met volle overtuiging en flinke power. Wow, wat een strot. Hier had best nog een heel stuk aan vast geplakt kunnen worden. Dan had dit nummer je volledig ingepakt. Echt jammer dat dit nummer eigenlijk te vroeg eindigt.

Lousiana good ride’ is een zeer goede track waar het fantastische gitaarspel van Robin weer opvalt.
De drums trekken de aandacht bij aanvang van ‘Thrill me’. De backing vocals drukken een belangrijke stempel op deze track. Want de woorden ’Thrill me’ zijn veelvuldig op de achtergrond te horen. Dit is zo subliem gedaan dat het niet gaat vervelen. De ritmesectie, waarbij Ali Coyle op de bas te horen is, zorgt voor een heerlijk steady ritme. Het orgelspel zit er mooi doorheen verweven. Op het einde wordt er steeds zachter gespeeld, super gedaan!
Ook ‘Baby Baby’ wordt zeer goed gespeeld en overtuigend gezongen.

Het aangenaam langzame ‘Don’t let the bastards drag you down’ wordt gevoelig maar krachtig tegelijk gezongen en gespeeld. Het klein gespeeld en gezongen deel had nog kleiner gemogen. Dan was het nog intenser geweest. Bovendien had de opbouw naar meer volume dan meer impact gehad.

De balans tussen ritme en melodie in ‘Have mercy’ is prima. De backing vocals zijn niet heel verrassend, maar wel leuk toegevoegd. Ook deze laatste track is goed opgebouwd.

Met alle tien tracks neemt Beaux Gris Gris & the Apocalyps me mee in een flow. Maar ik mis een echte lange track en/of uitgebreide instrumentale stukken waar je je ‘helemaal in kunt verliezen’. Als ze iets langer geschaafd hadden aan de tracks, hadden ze meer diepgang kunnen creëren, en waren de tracks intenser geweest. De tempo-en volumeverschillen zijn goed gespeeld, maar dit had wat uitgebreider gekund. Toch is ‘Love & Murder’ een heel goed album geworden. De energie die ze live lieten zien en horen komt ook op de cd naar voren, klasse! Beaux Gris Gris & the Apocalypse laat een geheel eigen mix van soul funk en blues horen. Love & Murder is boeiend en toegankelijk te gelijk.

80/100, Eigen beheer

Website: Beaux Gris Gris & the Apocalypse

Facebook: Beaux Gris Gris & the Apocalypse

Tracklist:
01 – Heartbreaker
02 – Cyclone
03 – Lousiana good ride
04 – Thrill me
05 – Baby baby
06 – Don’t let the bastards drag you down
07 – What’s my name
08 – When my baby was rich
09 – Let your groove work
10 – Have mercy

Line-Up:
Greta Valenti – zang
Robin Davey – gitaar
Ali Coyle – bas
Mark Barrett – drums
Bob Fridzema – keyboards
Steve Maggiora – keyboards (live shows toer 2018/2019)

Please feel free to comment / Reacties zijn van harte welkom

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: