Aaron Keylock – Cut Against The Grain

De jonge Brit Aaron Keylock trok een tijd geleden mijn aandacht, vooral door de kleur van zijn stem. Door omstandigheden ontving ik pas kort geleden zijn debuutalbum ‘Cut Against The Grain’. Graag schrijf ik alsnog een recensie voor deze bluesrock cd.

Het ritme van ‘All the right moves’ is pakkend. Wie de Aaron niet kent en zijn stem hoort, zal verbaasd zijn dat hij nog maar 18 jaar is. Zijn stem klinkt heel volwassen. Zoals verwacht, laat hij heerlijk gitaarspel horen. De wendingen zijn strak gespeeld door de ritmesectie. Deze openingstrack blijft aangenaam in je hoofd kleven.

Ook ‘Down’ is lekker opzwepend. De bluesharp van Chris Hansen is op de achtergrond toegevoegd. De opbouw van deze, en de volgende opzwepende nummers is door ‘coupletje-refreintje’ vrij voorspelbaar. Alles is prima gespeeld, en al snel zing je mee.

Just one question’ heeft de langzaamste en meest verrassende start tot nog toe. Het geluid is goed verdeeld over de koptelefoon. De toetsen zijn stroperig langzaam bespeeld door Sam Lustig. Wat een mooie stem heeft Aaron toch! Bovendien zingt hij geloofwaardig. In een klein gespeeld deel laat Fabrizio Grossi heerlijke langzame bas grooves horen. Tevens speelt Mike Hansen mooie details op de cimbalen. En niet te vergeten weer goed gitaarwerk van Aaron. Hiermee zet hij een zeer goede blues ballad neer.

Bijna non-stop volgt ‘Against the grain’. Het tempo ligt nu een stuk hoger. De backing vocals (Francis Benitez en Andrea Grossi) en het klappen geven de titeltrack een iets te vrolijk karakter. Live gespeeld werkt dit zeker sfeerverhogend.

Try’ heeft een langzamere start, waarin Aarons stem extra goed uitkomt. Weer valt het goede gitaarspel van Aaron op. De details in de percussie zijn prima gespeeld. Het orgel mengt zich mooi op de achtergrond. Maar had best wat meer naar de voorgrond gemogen voor wat extra diepgang. De achtergrondzang is te frequent en snoept te veel aandacht weg van de muziek en zang.

De opbouw van de nummers is (nog) een beetje te voorspelbaar, er had wat meer veranderingen mogen zitten in volume en tempo. Doordat orgel en bluesharp regelmatig wat meer op de achtergrond te horen zijn, is het geheel net iets te compact. Aaron krijgt heel terecht veel ruimte om zijn kunnen te laten horen. Zijn gitaarspel had nog wat uitgebreider en intenser mogen zijn. Maar dat komt zeker de komende jaren, als de structuur van de nummers meer gestalte krijgt. Want wat kan hij al goed spelen. Alles combineert goed met zijn volwassen klinkende stem. Hoewel er niet heel veel verrassingen in de opbouw zitten, is dit absoluut een lekker plaatje.

Aaron staat al een tijd op mijn wensenlijstje om live te zien. Daar staat nu een dik vet uitroepteken achter.

(77/100 – Mascot Label Group)

Website: Aaron Keylock

Facebook: Aaron Keylock

Tracklisting:
01 – All The Right Moves
02 – Down
03 – Medicine Man
04 – Falling Again
05 – Just One Question
06 – Against The Grain
07 – That’s Not Me
08 – Try
09 – Spin The Bottle
10 – Sun’s Gonna Shine
11 – No Matter What The Cost

Please feel free to comment / Reacties zijn van harte welkom

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Under the latest Dutch reviews is an English translation made by DeepL
%d bloggers liken dit: